Buurtschouw Gorteslootbuurt

Naar aanleiding van de vorige buurtschouw in de Havenzathe in maart is de wens ontstaan om dit in andere wijken te organiseren. De Gorteslootbuurt kwam daarvoor als eerste in aanmerking. Daar wordt op dit moment het voormalige depot van de gemeente aan de Violierweg bouwrijp gemaakt voor het plaatsen van tijdelijke woonunits voor de opvang van Oekraïners.

Van de onrust in de wijk over de komst van Oekrainers was weinig te merken. Veel bewoners hebben begrip voor de opvang van deze vluchtelingen en zijn daar ook niet tegen. Wel zijn er vragen over de toekomst: wat gaat er met de woonunits gebeuren, als deze leeg komen te staan? Worden deze beschikbaar gesteld voor asielzoekers? En als het een permanente woonlocatie wordt, wat voor woningen en vooral voor wie, komen er dan? Zijn de woningen voor statushouders? De veelgehoorde wens is dat er sociale huurwoningen worden gebouwd voor jonge Landsmeerse woningzoekenden en het liefst nog morgen!

Dat waren niet de enige gespreksonderwerpen: de wijk, de straten en de speelplekken liggen er mooi bij sinds de herinrichting. Ook is men (inmiddels) te spreken over de renovatie van de woningen naar nul-op-de-meter: zeker gelet op de gestegen gasprijzen. Kinderen spelen lekker in de voetbalkooi of op de andere speelplek. Helaas wordt er wel overlast ervaren van oudere jongeren die ‘s avonds laat gebruik maken van het basketbalveld. Mogelijk dat ook hier een bord met ‘spelregels’ - zoals eerder is gedaan in het wijkpark - geplaatst kan worden, waarop in ieder geval staat dat er tussen bepaalde tijden niet gebasketbald mag worden. En naast verzoeken met betrekking tot het onderhoud van bomen, werd de suggestie gedaan om de verkeersintensiteit in de buurt aan te pakken met bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer.


SP Landsmeer was niet fysiek aanwezig, maar wel betrokken bij de organisatie.