Het doet de Landsmeerse VVD deugd om herkenbare VVD-punten in deze programma-begroting terug te vinden.
Het maken van een gebiedsvisie voor de entree van Landsmeer – een écht VVD punt – is wat ons betreft topprioriteit omdat het de meest kansrijke stap is op weg naar het realiseren van de ambities op gebied van bouwen en wonen. Al bijna 10 jaar streven wij naar het ontwikkelen van dit gebied. Er kan een mooie, groene sport- en woonwijk ontstaan. We hopen dat Landsmeer met een aansprekende gebiedsvisie het goede gesprek met de Provincie Noord-Holland aan kan gaan.
Ook goed om te zien dat de OZB slechts wordt geïndexeerd, dat er niet langer op verenigingen en maatschappelijke instellingen wordt bezuinigd, dat er geïnvesteerd wordt in zwembad De Breek en dat er samen met de beide voetbalclubs werk gemaakt wordt van vervanging van sportvelden.
De VVD is ook blij te lezen dat de basis voor de bestuurlijke toekomst van Landsmeer nog altijd een fusie met vergelijkbare, groen-landelijke buren, is. We herhalen nog maar eens: elke stap die dat scenario dichterbij brengt, is er een in de goede richting.
Maar de Landsmeerse VVD ziet ook verbeterpunten. Twee punten springen er wat ons betreft uit en behoeven echt aanpassing, namelijk: (1) onderwijshuisvesting en (2) handhaving.
Er is geen geld gereserveerd in deze begroting voor de financiering van nieuwbouw van scholen en daarom dient de Landsmeerse VVD samen met D66 een amendement in. Alle drie de openbare basisscholen zijn aan vernieuwing toe. De Fuik is 50 jaar geleden gebouwd, aan de Stap is niets meer gedaan sinds de jaren 80. Onze kinderen, kleinkinderen en toekomstige kinderen gaan dagelijks in Landsmeer naar school. Landsmeerse jongeren willen niet alleen een eigen woning in ons dorp, maar willen ook op een fatsoenlijke manier naar school; in een eigentijds en gezond gebouw!
Daarnaast kan en móet er meer gebeuren op het gebied van handhaving. Aan zichtbare BOA’s op straat én op het water. Veiligheid is een kerntaak van de gemeente. Dit wordt nu vooral op papier – er komt meer beleidscapaciteit – beleden, maar concreet gaan de in deze begroting genoemde plannen niet tot meer zichtbare handhavers leiden. Wij komen daarom met een motie en – afhankelijk van de uitkomst van de beraadslaging – later deze maand met een initiatiefvoorstel dat het mogelijk maakt om wél concreet werk te maken van meer handhaving.
Wij steken dus nadrukkelijk de hand uit om deze begroting beter en vooral ook een beetje realistischer te maken.
Want de begroting oogt robuust, maar is dat naar onze mening niet. We zien dat allerlei initiatieven en stokpaardjes van de coalitiepartijen erin zijn verwerkt; logisch. Minutieus voor de komende jaren ingevuld, soms zelfs zonder dat er uitgewerkte voorstellen aan ten grondslag liggen. We noemen €150k voor een feest, tienduizenden euro’s voor het (opnieuw) onderzoeken van allerlei zaken, of extra formatie voor duurzaamheid en allerlei ad hoc acties op dat gebied. Het kan niet op.
Het lijkt wel alsof het college het hele coalitieakkoord in één keer in deze begroting heeft willen vatten. Afvinken, onder in de la en…door.
Maar wat als er tegelijkertijd – forse – posten ontbreken, zoals voor onderwijshuisvesting? Kosten waarvan we nu al weten dát ze gaan komen. En ook al hoe hoog ze ongeveer zijn, want die kaders heeft de raad nog geen jaar geleden zelf vastgesteld. Dan werpt dat een heel ander licht op het positieve saldo van de huidige begroting.
Waarom ruim een half miljoen euro aan toekomstige kapitaallasten niet is gekwantificeerd in deze begroting, dat begrijpt de VVD niet!
Begroten is namelijk vooruitzien en niet het uitdelen van kadootjes aan je coalitiepartners of een invuloefening van voor de verkiezingen vastgestelde wensenlijstjes. Laat staan het schetsen van een rooskleuriger beeld van de werkelijkheid. Een werkelijkheid die natuurlijk vandaag de dag niet opeens heel anders is, met deze coalitie aan het roer, dan pak-m-beet twee of vier jaar geleden.
Een werkelijkheid ook die zelden zo volatiel was en onzeker als nu. Kijk naar buurgemeente Waterland, waar – een vorige maand nog trots gepresenteerde begroting – daags voor de behandeling in de raad met 1.3 miljoen euro naar beneden moest worden bijgesteld. Bezuinigen in plaats van investeren. Zo snel kan het gaan.
We moeten oppassen dat de luiken die na de verkiezingen zijn dichtgegaan, niet dicht blijven.
Tunnelvisie ligt op de loer nu het college zó gefocust lijkt
op dat wat de lokalen willen bewijzen, en bijna klakkeloos uitvoert wat de raad
– lees: de coalitie – wil. Dat kan een giftige cocktail blijken als grote
onvermijdelijke opgaven worden vergeten terwijl er wel geld uitgetrokken wordt
voor controversiële stokpaardjes als een reclamemast. Als er dus niet verder
wordt gekeken dan dat de eigen neus lang is.
De VVD zei het al op 14 juli: “het moest en zou gebeuren tegen elke prijs!” Transparantie zijn we al kwijt, debat in de raad ook bijna. Maar ten koste van wat nog meer, voorzitter?
Hoe dan ook, de VVD zal de uitvoering door het college nauwgezet volgen. Daarbij haar controlerende en volksvertegenwoordigende taak naar eer en geweten vervullen in het belang van alle inwoners van Landsmeer, Den Ilp en Purmerland en van onze eigen achterban. En daar waar mogelijk zal de VVD ook kaders aandragen of proberen die bij te stellen, zoals vandaag, als we daarvoor tenminste de ruimte krijgen.
Niels Bonenkamp, namens de fractie van de Landsmeerse VVD
Landsmeer,
10-nov-2022