Huurwoningen voor Landsmeerders aan de Dorpsstraat 56

Aan de Dorpsstraat 56 worden acht huurappartementen ontwikkeld in een leeg kantoorpand. In november is de verhuur gestart, waarbij Landsmeerders tussen 18 en 27 jaar voorrang krijgen. Er hebben zich inmiddels meer dan 30 geïnteresseerde huurders gemeld.

Uit het NHD van 7 januari jl. maken wij op dat diverse partijen in Landsmeer zich niet kunnen vinden in de voorgestelde huren (ongeveer 1.047 euro). De Landsmeerse VVD is juist heel blij met deze huurwoningen in het middensegment. Landsmeer telt veel mensen met middeninkomens en in ons dorp is een groot tekort aan dit soort woningen. De doorstroom vanuit de sociale huursector moet op gang komen en dat kan alleen als er woningen in het middensegment bij komen.

Daarnaast is de Landsmeerse VVD erg blij dat een prominent leegstaand kantoorpand aan het Lint, in het centrum van Landsmeer, wordt omgebouwd tot appartementen. Dergelijke transformatie draagt bij aan het oplossen van de woningnood in onze gemeente.

Eind september 2021 heeft de gemeenteraad de Notitie Beleidskaders Woningbouw vastgesteld. Deze notitie biedt handvatten aan zowel projectontwikkelaars, woningcorporaties als de gemeente om sneller en eenvoudiger tot woningbouw te komen. Deze appartementen aan de Dorpsstraat zaten al in de planning en voldoen vrijwel geheel aan de in september door de gemeenteraad gestelde beleidskaders.

 

Deregulering

Bij de procedures rondom de ontwikkeling van woonprojecten is het volgens de VVD ook noodzakelijk dat er al het mogelijke wordt gedaan om deze procedures te versnellen en de taken te laten liggen daar waar ze horen. Wij zijn daarom ook voor deregulering en het versnellen van de procedures door het college mandaat te geven om een ontwerpbestemmingsplan vast te stellen (uitvoering), zonder dat dat eerst aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Helaas heeft dit voorstel het niet gehaald in de laatste raadsvergadering van 2021; met een nipte meerderheid is dit voorstel weggestemd, hetgeen wij zeer betreuren. Wij zullen dan ook proberen in een nieuwe periode dit punt weer op de raadsagenda te zetten, zodat procedures sneller kunnen lopen en er voortvarender gebouwd kan worden in Landsmeer.