Veiligheid niet alleen een ‘overheidsding’

Gisteren was ik aanwezig bij de avond over veiligheid, die door de gemeente was georganiseerd. Leuke opkomst, heel mooi thema! Langzamerhand dringt nu tot iedereen wel door dat de overheid niet altijd verantwoordelijk kan zijn voor onze veiligheid. Sterker nog; een hechtere samenwerking tussen burgers en de overheid zorgt voor een veel betere veiligheid.

In Landsmeer strijdt de VVD al jaren voor een veiliger Lint. We willen ook in de aankomende raadsperiode (2014-2018) extra maatregelen om het Lint veiliger te maken. Dat kan door de weg anders in te richten, door lagere snelheden in te stellen en door het aantal ontheffingen in de spits verder terug te dringen. Maar dan zijn we er nog niet. Ook de gebruikers van het Lint moeten meewerken aan een betere veiligheid. Bijvoorbeeld door de snelheid aan te passen aan de situatie en door niet te parkeren op plekken waar anders gevaar zou worden veroorzaakt. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar blijkt niet het geval te zijn. Zie bijvoorbeeld de inmiddels beruchte bus die tot ieders ergernis op het Lint geparkeerd staat. Omdat de eigenaar maar niet zelf verantwoordelijkheid neemt, is de gemeente nu gedwongen regels op te leggen. Ik vind dat bemoeienis van de overheid die niet nodig had moeten zijn.

Van mij mag de jarenlang bestaande gedachte ‘De overheid moet voor onze veiligheid zorgen.’ op de schop.  Niet langer kunnen we met een verwachtingsvolle blik alleen naar de overheid kijken. Nee, we moeten ook zelf aan de bak. Tuurlijk, we mogen verwachten dat de brandweer er op tijd is als er brand is. En dat  bijvoorbeeld kruispunten veilig worden ingedeeld. Ook mogen we er bijvoorbeeld van uitgaan dat de gemeente zorgt voor voldoende verlichting, om ‘enge’ plekken te voorkomen. Maar we kunnen ook een hele hoop zelf.

Even geleden sprak ik een heel aardige mevrouw. Ze had de dag ervoor de politie gebeld omdat haar buurman zoals wel vaker lawaai maakte op een laat tijdstip. Ik vroeg wanneer ze dat met haar buurman had besproken. Helaas had ze dat nooit geprobeerd. Iedereen kent ook de voorbeelden van mensen die sommige verkeerssituaties verschrikkelijk gevaarlijk vinden, maar hun auto dubbel parkeren als ze hun kind naar school brengen. En daarmee zelf gevaar veroorzaken. Als liberaal vind ik dat eerlijk gezegd best gek. Waarom zou je van een ander (in dit geval de politie) hulp vragen, als je niet eerst zelf hebt geprobeerd het op te lossen?

Gelukkig is er al een hele hoop in beweging in onze gemeente. De politie heeft samen met de gemeente een tijd geleden hondeneigenaren uitgenodigd voor een goed gesprek. Honden worden vaak op een laat tijdstip nog uitgelaten en dus is de ‘baasjes’ gevraagd goed om zich heen te kijken . De politie kan niet overal tegelijk aanwezig zijn en die extra ogen en oren zijn dus altijd welkom. Ook ’11-12-‘13’ is een goed voorbeeld van een steeds betere samenwerking tussen politie en burger. Het initiatief voor ’11-12-‘13’ is gekomen vanuit burgers die ervoor wilden zorgen dat op één dag, in dit geval 11 december 2013, niet zou worden ingebroken. In verschillende plaatsen, ook in Landsmeer, werkten inwoners en politie samen om inbraken te voorkomen. En het werkte! In Landsmeer werd er die dag niet ingebroken. Een ander mooi initiatief is helplevensredden.nl waarbij onder andere BHV’ers ingezet kunnen worden in de tijd tussen een 112-melding en de aankomst van de hulpinstanties (brandweer, ambulance). Ook hebben groepen buren, vrienden of familieleden eigen Whatsapp-groepen opgezet om elkaar voor onraad te waarschuwen.

Er is zoveel kennis, inzicht en ervaring onder inwoners, het zou zonde zijn als we daar niet op een slimme manier gebruik van maken. Wie heeft er nog meer ideeën waarmee we SAMEN onze omgeving veiliger kunnen maken?