Fazantenstraat

De bestaande bebouwing in de Fazantenstraat is niet meer van deze tijd. Oorspronkelijk zijn deze woningen opgezet voor ouderen, maar de laatste jaren waren de woningen bezet door anti-kraak. Woningcorporatie Eigen Haard was samen met de gemeente druk in de weer om een nieuw plan te ontwikkelen. Het plan heeft geresulteerd in een voorstel om 19 eengezinswoningen in de sociale sector en 3 woningen in de vrije sector te realiseren.

De omwonenden zien met de komst van deze woningen toch een aantal problemen. De hoogte, het verminderen van de privacy en de parkeerdruk zijn de voornaamste bezwaren.

Dinsdag 28 januari stond de Fazantenstraat op de raadsagenda. Een raadsvergadering met een volle publieke tribune. De bezwaren van de bewoners waren in de commissievergadering door meerdere insprekers naar voren gebracht.

De VVD is van mening dat deze nieuwe sociale huurwoningen goed passen in het beleid om woningen voor gezinnen op plaatsen buiten het centrum te bouwen en woningen voor ouderen juist ín of in de directe omgeving van het centrum. Hierdoor ontstaat een levensloopbestendige situatie waarbij voorzieningen voor ouderen op korte afstand bereikbaar zijn.

Eigen Haard heeft met de huizen in de Fazantenstraat mooie ruime woningen gepland. De jonge gezinnen, die vaak lang op de wachtlijst hebben gestaan om in Landsmeer te komen wonen, zullen hier blij mee zijn. Nieuwbouw in de sociale sector voor deze groep is schaars en de VVD is blij dat nu juist voor jonge gezinnen deze mogelijkheid wordt geboden.

Tijdens de vergadering lichtte de wethouder toe dat Eigen Haard een aantal bezwaren van de omwonenden ter harte heeft genomen. Zo wordt er rekening gehouden met de plaats van de ramen op de verdieping om de inbreuk op privacy zoveel mogelijk te beperken. Er komen geen ramen aan de noordzijde van het hoekhuis. Er worden geen dakkapellen geplaatst op de woningen, nu niet en in de toekomst niet. Aan de achterzijde bij de tuinen wordt een volwaardige stoep gerealiseerd. En in het plan is met voldoende parkeerplekken rekening gehouden.

Er gingen nog stemmen op om de woningen kleiner te maken, zodat ze wat lager gebouwd konden worden. Een grote meerderheid van de raad stemde uiteindelijk in met het aangepaste plan tot realisatie van deze woningen.

De gang van zaken heeft bewezen dat het van groot belang is om zo snel mogelijk tot een nieuwe Woonvisie te komen, waarin rekening gehouden wordt met de kaders die in de Toekomstvisie geschilderd zijn. Essentieel in dit verhaal is dat er prestatie-afspraken met de wooncorporaties worden gemaakt. Dit zijn afspraken over de variëteit van het woningbestand. Dat moet passen bij de opbouw van de bevolking en de doorstroming bevorderen door de bouw van nieuwe woningen voor starters en ouderen.

De laatste prestatie-afspraken heb ik zelf als wethouder gemaakt in 2008 en die zijn daarna nooit vernieuwd. Het (sociale) woningbestand moet zo goed mogelijk blijven aansluiten bij die vraag. De VVD wil zich hiervoor graag inzetten de komende jaren. Wij gaan verder.