Hotel in Landsmeer – kansen vergroot of verkleind?

Op 26 juni heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Landsmeer de zogenaamde Kansenkaart Hotel A10-zone vastgesteld. VVD Landsmeer heeft niet ingestemd met deze Kansenkaart omdat (geschikte) locaties op voorhand worden uitgesloten. De kansen op de komst van een hotel worden daarmee kleiner volgens de VVD.

Om die reden heeft de VVD tijdens dezelfde raadsvergadering een motie ingediend waarin het College wordt verzocht de mogelijkheden te onderzoeken voor de bouw van een hotel in het centrum van het dorp. Deze motie is door de voltallige gemeenteraad aangenomen. VVD Landsmeer hoopt dat hiermee de kansen op de komst van een hotel in Landsmeer zijn vergroot.

Dat zou goed nieuws zijn, want een hotel biedt de Landsmeerse economie kansen!  De voordelen van een hotel zijn legio. Denk aan versterking van de toeristisch/recreatieve infrastructuur, inkomsten uit toeristenbelasting, werkgelegenheid en omzet bij Landsmeerse bedrijven. Nadelen zijn er ook en die hebben veelal te maken met ruimtelijke aspecten en locatie. Het gaat dan om impact op de directe omgeving, toename verkeersdruk en mogelijke aantasting van groen.

Met name vanwege de economische voordelen die de komst van een hotel oplevert, heeft de VVD Landsmeer zich altijd opgesteld als fervent voorstander van zo’n hotel. Over wat voor hotel dit moet worden – hoe groot? hoeveel kamers? welke bouwstijl? – heeft de VVD zich niet uitgelaten in afwachting van de voorstellen van eventueel geïnteresseerde ontwikkelaars.

Over de plek waar zo’n hotel het best tot zijn recht komt, is de VVD altijd helder geweest. Als het gaat om de A10-zone ligt de locatie tegenover het BP Tankstation het meest voor de hand. Deze locatie heeft de minste impact op omwonenden, leidt nauwelijks tot een toename van de verkeersdruk op kruispunt Zuideinde/IJdoornlaan, heeft geen consequenties voor verenigingen (tuinders en Pijlsnel), en de locatie is snel te ontwikkelen – er is al een geïnteresseerde partij.

De locatie heeft ook een nadeel: er wordt gebouwd in het groen, in een weiland. 

In de vastgestelde Kansenkaart worden vijf locaties beschreven en letterlijk in kaart gebracht. Echter twee van de vijf de locaties worden als niet realiseerbaar bestempeld en zullen dus niet worden aangeboden aan mogelijk geïnteresseerde marktpartijen.

Bouwen in het groen bleek voor een meerderheid van partijen in de gemeenteraad (PvdA, D66, CDA) reden om de locatie tegenover BP op voorhand uit te sluiten. Om dit argument kracht bij te zetten werd Provinciaal beleid aangehaald dat bouwen op die bewuste plek zou uitsluiten, waardoor bouw als niet realiseerbaar werd bestempeld.

Volgens de VVD had een hotel in het groen op die plek juist kunnen leiden tot versterking van het landschappelijk karakter. Geen aantasting van groen, maar verbetering van groen. Bovendien had het groen prima geruild kunnen worden voor (mogelijke) bebouwing elders en had de Provincie best overtuigd kunnen worden van nut en noodzaak van een hotel op die plek.

VVD Landsmeer vindt het een gemiste kans en pleitte er daarom voor om alle vijf beschreven locaties in de Kansenkaart te handhaven. Dit voorstel kon helaas niet op een meerderheid in de gemeenteraad rekenen. De VVD kon vervolgens ook niet instemmen met de huidige Kansenkaart.

De VVD twijfelt eraan of de huidige Kansenkaart Hotel A10-zone voldoende realistische kansen biedt op de komst van een hotel. Aan de overgebleven locaties kleven ook bezwaren; in sommige gevallen behoorlijke bezwaren. De VVD twijfelt aan de haalbaarheid en wenselijkheid van een hotel op die locaties.

Om de kansen op de komst van een hotel alsnog te vergroten heeft de VVD in een motie gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor een hotel in het centrum. Dat dit waarschijnlijk een kleinschalig hotel zal zijn, spreekt voor zich. VVD Landsmeer is tevreden dat deze motie door de voltallige raad is ondersteund en dat het College met deze opdracht aan de slag gaat.

Niels Bonenkamp, fractievoorzitter VVD Landsmeer