Onze oplossing voor de woningnood? Bouwen, bouwen, bouwen!

De afgelopen raadsvergadering kende een volle agenda. Een van de agendapunten betrof onze motievreemd: A4 beleidskaders (ter opname bij de woonvisie).

© Marion Breij

Waarom deze motievreemd?

Het wordt tijd dat er beweging komt, want (ook) in Landsmeer is er een enorme behoefte aan woningen en moet er daadwerkelijk wat gedaan worden aan de woningvoorraad (voor jongeren, starters en senioren).


Daarnaast willen we dat:

·         bij nieuwbouw inwoners van Landsmeer voorrang hebben bij het toewijzen van een woning;

·         initiatiefnemers sneller duidelijkheid hebben/krijgen, zodat ze hun plan eerder kunnen bijstellen, waardoor de doorlooptijd korter wordt en er sneller palen de grond in gaan. Transparantie en heldere kaders zijn daarbij noodzakelijk!


De weg ernaar toe:

Op 26 oktober 2020 heeft een groot deel van de raad deelgenomen aan de BoT-sessie waarin een masterclass RO werd gegeven.


Vervolgens heeft de raad op 4 februari 2021 deelgenomen aan de BO-sessie waarin de bespreeknotitie RO van de Landsmeerse VVD stond geagendeerd met als doel uitgangspunten te formuleren voor het opstellen van concrete (woningbouw) beleidskaders ter opname voor de woonvisie.


Tot slot zijn deze uitgangspunten op 11 maart 2021 geconcretiseerd en is er antwoord gegeven op openstaande vragen.


Wij hoopten op 25 maart 2021 een raadsbrede motie in te kunnen dienen; dat is niet gelukt, maar we zijn tevreden met de behaalde (ruime) meerderheid (11 stemmen voor).


Wat is bereikt met deze motievreemd?

Tijdens de raadsvergadering van september 2021 zal er door het college een A4 met beleidskaders voor een woningbouwprogramma voor woningbouwprojecten, rekening houdend met de volgende punten:

•           indeling in woningsegmenten

•           projectgrootte

•           particulier dan wel gemeentelijk eigendom

ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.