Landsmeerse VVD helpt de raad op weg naar concrete kaders om woningbouw te versnellen!

In de BO-sessie van 4 februari jl. is de notitie Ruimtelijke Ordening (RO) besproken. Deze notitie is door de Landsmeerse VVD, in overleg met de afdeling RO, opgesteld en heeft tot doel om concrete kaders te stellen om woningbouw te kunnen versnellen.

© Marion Breij

Er vond een goede discussie plaats, waaruit naar voren kwam dat de gehele Landsmeerse raad nut en noodzaak van deze kaders ziet.

 

Voorlopig kan alvast geconcludeerd worden dat:

1. De gehele raad instemt met het met voorrang toewijzen van nieuwbouw woningen aan Landsmeerders (voor zover de wet dat toestaat).

2. Bijna de gehele raad hoofdgroen groen wil houden en het sportpark wil blijven gebruiken, zoals dat nu gebeurt (in april staat dit definitief op de agenda).

3. Een meerderheid van de raad voor een nieuwe indeling van de koopwoningsegmenten is, te weten sociale koop tot € 285.000,-, middensegment van € 285.000,- tot € 400.000,- en vrije sector vanaf € 400.000,-

4. Een meerderheid van de raad voor een nieuwe indeling van de huurwoningsegmenten is, te weten sociale huur tot € 752,33, het middensegment van € 752,33 tot € 1.009,- en vrije sector vanaf € 1.009,-

5. Voor nieuwbouwprojecten onder 12 woningen alleen de VVD en D66 geen kader willen meegeven, de overige partijen zien graag sociaal (30%) en midden (40%) voor dit soort projecten.

6. Voor particuliere initiatieven van 12 woningen of meer geldt een voorkeur voor 27% sociaal en ruim 43% middensegment.

7. Voor projecten van 12 woningen of meer op gemeentegrond spreken partijen in meerderheid een voorkeur uit voor bijna 50% sociaal en 34% middensegment.


De VVD verwerkt de uitkomsten van deze avond in een vervolgnotitie, die in maart in de raad besproken zal worden.


In maart staat ook de Parkeernota op de agenda en in april wordt gesproken over het Groenbeleidsplan. Onderwerpen die ook zullen moeten leiden tot duidelijke kaders.


De Landsmeerse VVD heeft goede hoop dat de concrete kaders er liggen voordat het Koersdocument m.b.t. tot de Omgevingsvisie in mei besproken gaat worden; deze kunnen als goede basis daarvoor dienen.


“Concrete kaders geven (particuliere) initiatiefnemers, projectontwikkelaars en gemeente sneller inzicht in de haalbaarheid van de plannen, waardoor versneld tot ontwikkeling kan worden overgegaan.”