Inwoners Landsmeer mogelijk de dupe door verkeerde grondslag OZB.

De inkt van de Programmabegroting 2021 is nog niet droog of er komt (mogelijk) een extra rekening bij de inwoners te liggen. De extra benodigde € 160.000,- leidt feitelijk tot een 4% hoger OZB-tarief dan de eerder vastgestelde 9,5%!

17 december jl. was de laatste Raadsvergadering van dit jaar voorzien.

Digitaal en met na afloop, een virtuele borrel zonder stream.

De agenda gevuld met vele hamerstukken en zoals te doen gebruikelijk op de laatste Raadsvergadering van het jaar, stond ook de hele lijst met belastingen, legesvoorstellen en verordeningen voor het volgende jaar op het programma. Deze lijst is normaal gesproken een ‘uitvloeisel’ van de (goedgekeurde) Programmabegroting en daarmee eigenlijk een ‘invuloefening’, waarop snel een spreekwoordelijke klap kan worden gegeven.


Echter, in de voorbereidende beeld- en oordeelvormende sessie van 3 december werd duidelijk dat de OZB niet op de juiste grondslag is berekend, dat daardoor een financieel gat van € 160.000,- t.o.v. de Programmabegroting 2021 is ontstaan en dat dat gat moet worden gedicht. Bij de bespreking van de Verordening Onroerend Zaakbelasting bleek al gauw dat dit zou gaan gebeuren door een EXTRA verhoging van het OZB-tarief in 2021.


De extra benodigde € 160.000,- leidt feitelijk tot een 4% hoger OZB-tarief dan de eerder vastgestelde 9,5%!

Wij kunnen ons niet vinden in een EXTRA OZB verhoging!

Reden waarom wij een amendement (inzake de verordening onroerend zaakbelasting 2021 en de verordening op de roerende woon- en ruimtenbelastingen 2021) hebben ingediend met de opdracht om andere manieren te zoeken om het gat van € 160.000,- te dichten.


Bij de behandeling van het amendement meldde de wethouder dat hij zelf al dekking had gevonden voor € 60.000,-. Het tekort werd hierdoor beperkt tot € 100.000,- , maar dat gat zou wel worden doorberekend in het OZB-tarief en een meerderheid van de Raad stemde daarmee in, want ons amendement haalde het niet (9 stemmen tegen en 6 stemmen voor).


Aangezien de 12 belastingen, leges en verordeningen als één punt werden behandeld konden wij niet anders dan tegen het gehele raadsbesluit (belastingen, legesvoorstellen en verordeningen 2021) stemmen. Het totaal aantal tegenstemmen kwam op 8 en daarmee werd het geheel verworpen.


De Raad kon daardoor niet anders beslissen om in een extra Raadsvergadering (23 december) alsnog te trachten op één lijn te komen voor wat betreft dit punt, want er moeten per 2021 wel belastingen en leges worden geheven.


Wij gaan op 23 december wederom ons best doen om de rekening niet bij de inwoners te leggen, maar dekking te vinden voor € 100.000,- en we zullen proberen alsnog een meerderheid van de Raad mee te krijgen, zodat het OZB-tarief niet nog meer verhoogd wordt.


DENKT U MET ONS MEE?