Gezocht: oplossingsgerichtheid, creativiteit & LEF !

De Landsmeerse VVD vraagt oplossingsgerichtheid, creativiteit en LEF van zowel het College als de Raad.

Met de goedkeuring van de Programmabegroting 2021 zijn er wat de VVD betreft nu twee prioriteiten:
- De ambities van het raadsprogramma bijstellen.
- De verdiencapaciteit van de gemeente vergroten.

Dit vraagt oplossingsgerichtheid, creativiteit en LEF van zowel het College als de Raad.

Onze aangenomen motie Sale & Lease Back gemeentehuis en de (na toezegging) ingetrokken moties over het opnemen van de onbekende toekomst in alle bestemmingsplannen, alsmede die over de extra mankracht op RO kunnen leiden tot een grotere verdiencapaciteit. Begin 2021 agenderen we namelijk een discussiestuk waarin mogelijkheden voor het realiseren van meer woningbouw worden omschreven.

De voorzitter noemde de vergadering een democratisch hoogtepunt.

Wij dachten daar inhoudelijk toch echt anders over.

Een deel van de Raad steekt namelijk zijn kop in het zand en wil het gewoonweg niet hebben over het bijstellen van ambities. Zo wil de PvdA de rekening bij Amsterdam of Purmerend indienen en Positief Landsmeer (uiteraard) bij Amsterdam.

Voor ons verzoek om kritisch te zijn en te zoeken waar ruimte is in niet-openeinde regelingen, dus wel beïnvloedbare posten, binnen het sociaal domein kregen we geen meerderheid.

Onze motie om de woonlasten in 2021 conform het voorstel in de Programmabegroting te laten stijgen en vanaf 2022 gelijk te houden hebben we ingetrokken. De motie betrof een duidelijke oproep naar de Raad en het College om NU al na te gaan denken over meer verdienmogelijkheden, zodat inwoners niet de rekening betalen om gaten in de begroting te dichten met de OZB. 

Dit punt nemen we mee naar de bespreking van de Perspectiefnota in 2021.

Wat ons betreft werd het dieptepunt van de vergadering bereikt toen GroenLinks en D66 samen een amendement in stemming brachten waarbij de OZB in één jaar tijd werd verhoogd met € 400.000!
Er werd zonder blikken of blozen verteld dat de opbrengst o.a. zou worden gebruikt voor het realiseren van hun groene ambities. Onze verbazing steeg toen de indieners besloten om op geen enkele wijze rekening te houden met het feit dat 31% van de inwoners van Landsmeer een inkomen heeft onder de € 38.035 en dat de voorgestelde lastenverzwaring voor deze groep, die wellicht ook nog eens wordt geraakt door de negatieve financiële effecten van de coronacrisis en voor wie elke euro telt, de nekslag kan betekenen.

Het voorstel was wel groen, maar zeker niet links. Eerder elitair, want wij begrijpen dat de betreffende partijen dan maar liever zien dat deze groep van bewoners Landsmeer verlaat en verhuist naar een andere gemeente. Wat ons betreft kunnen we vanaf nu dan ook beter spreken van GroenLuxe.

Gelukkig gebruikte de meerderheid van de Raad wel zijn verstand en werd dit amendement  niet aangenomen.

Tot slot kwamen beide partijen in deze lastige tijd van bezuinigingen en zoeken naar oplossingen daarvoor, nog met een motie vreemd waarmee ze het College oproepen om bij haar catering voortaan vegetarisch eten als uitgangspunt te nemen. En nee, dit was geen grap!

Wij zijn niet tegen vegetarisch eten, maar wat ons betreft is een ieder vrij in zijn of haar keuze wat te eten en daarbij willen wij de ambtenaren hier ook niet mee opzadelen.
De Raad stelt wat ons betreft de kaders en bemoeit zich niet met de uitvoering van de catering!

PvdA, Positief Landsmeer en GroenLinks keurden de begroting niet goed en willen de sleutel van het gemeentehuis liever aan de Provincie geven (en daarmee alle te maken keuzes). Wij vinden dat laf.

De Landsmeerse VVD maakt die keuzes liever zelf en stemde dus voor goedkeuring van de Programmabegroting 2021.

We gaan vol optimisme verder en kijken naar wat er wel mogelijk is!