De Landsmeerse VVD houdt "snoepen uit de algemene reserve pot” tegen!

De Landsmeerse VVD streeft naar een financieel gezonde huishouding van de gemeente. Het college stelde voor om het niet-bestede deel van de budgetten in 2019 van € 398.231 te onttrekken uit de algemene reserve en in 2020 weer beschikbaar te stellen, waardoor het negatief resultaat in 2019 op € 644.000,- uit zou komen. Tijdens de raadsvergadering van 18 juni wist de VVD dit middels een amendement (dat mede werd ingediend door het CDA en LoLa) te voorkomen.

Enkele feiten op een rij:

·        Het resultaat van de jaarrekening over 2019 is € 245.769 negatief.

·         Het college stelde voor om het niet-bestede deel van de budgetten in 2019 van € 398.231 óók te onttrekken uit de algemene reserve en in 2020 weer beschikbaar te stellen, waardoor het negatief resultaat in 2019 op € 644.000,- uit zou komen.

·         Het saldo van de eerste Bestuursrapportage 2020 laat een negatief resultaat zien van € 517.000.

·         De meerjarenraming in de Perspectiefnota laat voor 2021-2024 ook grote negatieve resultaten zien.

 

De Landsmeerse VVD heeft sinds 2018 al meerdere winstwaarschuwingen gegeven!

En waarschuwde nu weer, want als de gemeente zo door gaat dan is een sluitende begroting voor de komende jaren niet haalbaar. We zijn er nog niet, want Landsmeer zal, als gevolg van de coronacrisis, in 2020 (en wellicht ook nog daarna) financieel hard worden geraakt. De nadelige effecten van de 1,5 meter economie zullen voelbaar zijn; we moeten ons afvragen waaraan we ons geld de komende jaren uitgeven:

-          - Hoe gaan we de coronaklappen opvangen?

-          - Hoe zorgen we ervoor dat de lokale lasten niet zwaarder worden?

-          - Hoe zorgen we ervoor dat dienstverlening op orde blijft?

 

Onttrekkingen uit de reserve hebben negatieve consequenties t.a.v. de ratio's en het weerstandsvermogen.

Landsmeer moet de geldpot dus niet leeg snoepen, maar goed opletten, anticiperen: de tering naar de nering zetten en keuzes maken! Niet alleen bepalen hoe we gaan bezuinigen, maar juist ook hoe we geld kunnen verdienen. Wat de VVD betreft blijft de gemeente (financieel) gezond en betaalbaar voor onze inwoners.

 

“Gelukkig stemde een meerderheid van de raad in met ons voorstel om het niet bestede deel van de budgetten niet te onttrekken aan de algemene reserve en de discussie over de heroriëntatie ambities, beleidskeuzes en de allocatie van de gelden te voeren bij de bespreking van de Berap I en Perspectiefnota 2021 op 2 juli 2020.

Daar waar deze thuis hoort. De Landsmeerse VVD blijft zich in die discussie onder andere inzetten voor het realiseren van woningbouw. Dat levert  niet alleen geld op, maar draagt ook bij aan de woningnood in ons mooie dorp. Wij kijken ernaar uit!”