Landsmeerse VVD: "Terug naar de tekentafel voor toerisme in Landsmeer."

De Landsmeerse VVD wil dat er gehoor wordt gegeven aan de Toekomstvisie 2025 waarin is ingezet op economie, recreatie en toerisme.

De Landsmeerse VVD bracht (samen met LoLa) hiervoor de volgende punten in:

·         Maximaal 90 dagen per jaar verhuur toestaan, gedurende het gehele jaar.

·         (Her)formuleren beleid voor B&B, incidentele toeristische verhuur en structurele toeristische verhuur van woningen en niet-woningen van Landsmeerders. 

·         B&B in geheel Landsmeer mogelijk maken.

·         Het systeem voor toeristenbelasting verbeteren, door (pragmatisch) beleid te formuleren, introduceren en te implementeren, zodat het innen van toeristenbelasting uiterlijk in het derde kwartaal van 2020 kan starten.

 

Het amendement haalde het met één stem teveel tegen niet (VVD en LoLa stemden voor, D66, GL, HH en PvdA tegen), maar de notitie beleidsuitgangspunten toeristische verhuur van het College haalde het ook met één stem teveel tegen niet (D66, GL, HH stemden voor, VVD, LoLa en PvdA tegen). De PvdA wil namelijk helemaal geen verhuur van woningen. Ondanks verschillende redenen om tegen te stemmen is de uitkomst dus dat de portefeuillehouder terug moet  naar de tekentafel.

 

Marion Breij: “Wij hopen dat portefeuillehouder een nieuwe nota laat opstellen waarin beleid wordt geformuleerd voor zowel B&B, incidentele toeristische verhuur en structurele toeristische verhuur van woningen en niet-woningen van Landsmeerders (incl. verblijfsaccommodaties, hotels, campings en pensions), waarbij wordt aangegeven:

- dat verhuur gedurende het gehele jaar een veel betere balans tussen bezoekers en bewoners mogelijk maakt;

- hoe het afwijken van de (drie vigerende) bestemmingsplannen waarin B&B nog niet is toegestaan vanaf 2020 ook mogelijk wordt gemaakt.

- hoe het (registratie)systeem voor het innen van de toeristenbelasting pragmatisch wordt aangevlogen, snel (uiterlijk in het derde kwartaal van 2020) wordt geïntroduceerd en geïmplementeerd.”