VVD moet kiezen uit twee kwaden.

Onder curatele en gelijkblijvende woonlasten of hogere woonlasten en zonder toezicht van de Provincie verder.

Stijging afvalstoffenheffing

In het raadsvoorstel PB2020 staat dat het effect van een 20% stijging i.p.v. 10% stijging van de afvalstoffenheffing een effect heeft van 116K voordelig. Dit houdt in dat het effect van de 20% stijging van de afvalstoffenheffing in één keer een positief effect heeft op begroting van € 232K. Dit effect was voor het college nodig om de begroting sluitend te krijgen.

De Landsmeerse VVD vond en vindt dat de gemeente met dit voorstel over de rug van de inwoners het gat in de begroting dicht. Wij zijn van mening dat de gemeente keuzes moet maken, prioriteiten moet stellen en aan de slag moet!

Gelijkblijvende woonlasten had een meerderheid

De VVD vindt dat deze lastenverhoging voor de inwoners onaanvaardbaar is en diende een amendement in met het voorstel om de woonlasten voor de inwoners van Landsmeer ‘zo goed als gelijk’ te houden. ‘Zo goed als gelijk’ houdt in dat de woonlasten slechts met een inflatiecorrectie van 1,5% mogen stijgen.

Wij werden hierin gesteund door D66, Lola en Positief Landsmeer. Het amendement had dus een meerderheid en zou moeten worden doorgevoerd.

Doordachte berekening en creëren van structurele inkomsten.

De VVD verzocht het college al meerdere keren om met een doordachte berekening te komen, maar het college liet dit achterwege.

Al eerder verzochten wij  het college ook om na te denken over het creëren van structurele inkomsten, maar helaas tot op heden zonder resultaat. Om die reden diende de VVD twee amendementen in die met een meerderheid van stemmen zijn aangenomen om dit te forceren (toeristenbelasting en terras aan de Breek).

Tevens verzocht de VVD om op te schieten met het hotel. Dat levert namelijk structureel € 80.000 toeristenbelasting op. Maar ook hier is het wachten op actie!

Een terras aan de Breek is welkom en levert wat de VVD ook structureel inkomsten op en kreeg hiervoor een meerderheid van stemmen in de afgelopen RV.

Dekking vinden is lastig als een college geen pro-actieve houding inneemt m.b.t. het creëren van structurele inkomsten.

Het hotel, het terras, innen van toeristenbelasting zijn allemaal vormen van structurele inkomsten die nog niet binnen komen.

Wij deden om die reden afgelopen donderdag zelf een voorzet om voorlopig met incidentele inkomsten het structurele tekort op te lossen.

De VVD schakelde snel en na een korte schorsing werd voorgesteld om de herinrichting van het terrein van de NH-kerk te schrappen (€ 223K), het fietspad aan de Scheepsbouwersweg (€ 600K) in een later stadium te verleggen en in te zetten op het binnenhalen van meer toeristenbelasting in 2020 (ten minste € 30.000 met het huidige aanbod en de huidige werkwijze).

Bij de behandeling van het aangepaste amendement bleek dat de kapitaallasten van de NH-kerk en het fietspad plus de toeristenbelasting niet voldoende zijn om de  €232K van de afvalstoffenheffing te compenseren.

Op het verzoek of het college zelf met een doordacht voorstel kon komen werd negatief gereageerd.

Kiezen uit twee kwaden

De voorzitter gaf aan dat bij aanname van het amendement een niet sluitende begroting werd goedgekeurd en de gemeente onder toezicht van de Provincie zou komen te staan.

Dit was kiezen uit twee kwaden => Onder curatele en gelijkblijvende woonlasten of hogere woonlasten en zonder toezicht van de Provincie verder.

Motie vreemd aan de agenda

Met grote tegenzin heeft de VVD het amendement (waar dus een meerderheid voor was) ingetrokken, maar wij zijn bezig om in een volgende RV met een motie vreemd alsnog een doordachte berekening op tafel krijgen, alsmede een voorstel voor dekking, zodat de woonlasten alsnog niet omhoog gaan.