Groen licht voor 32 woningen op terrein Van Acker

Tijdens de raadsvergadering van 28 september jl. heeft de raad groen licht gegeven voor de zogenaamde anterieure overeenkomst met de projectontwikkelaar voor het bouwproject op het voormalige fabrieksterrein Van Acker aan de Dorpsstraat 60.


De VVD is heel blij dat er eindelijk vaart komt in de realisatie van dit project dat wordt ontwikkeld door een particuliere ontwikkelaar in opdracht van de familie Van Acker en in nauwe samenwerking met de gemeente. Het project omvat 32 woningen, waarvan 16 starterswoningen (gemiddelde prijs van € 200.000) en 16 seniorenwoningen.

Een groot pluspunt van dit project is dat de woningtoewijzing zo is geregeld dat zowel Landsmeerse starters als senioren, voorrang krijgen op geĂ¯nteresseerden van buiten Landsmeer.

Het bouwplan is voorbereid binnen de nieuwe kaders van bestemmingsplan het Lint, waarbij het principe geldt dat eerst een uitvoerige consultatie van de gehele omgeving dient plaats te vinden, voordat een plan ingediend wordt; een werkwijze die de VVD zeer toejuicht. De projectontwikkelaar heeft daarom verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd. Daaruit bleek dat er veel draagvlak is voor dit bouwplan.

Een aantal bewoners van het Cassandrahof, dat pal naast het nieuwe bouwgebied ligt, maakte bezwaar tegen de toegangsweg tot dit nieuwe plan via de Sportlaan en het Cassandrahof. De gemeenteraad heeft voor de zomer geluisterd naar die inwoners en de wethouder verzocht om samen met de ontwikkelaar nogmaals goed naar alternatieven voor de ontsluiting van het plan te zoeken; bijvoorbeeld via de Herculesweg.

In de raadsvergadering van 28 september bleek dat dit onderzoek heeft geleid tot aanpassing van de uitvoering van de toegangsweg, maar niet tot een alternatieve ingang. De VVD is ervan overtuigd dat alle mogelijke alternatieven goed zijn onderzocht en legt zich neer bij de uiteindelijke conclusie van de wethouder en de ontwikkelaar dat er geen beter alternatief is. Die conclusie werd mede onderbouwd door te verwijzen naar verkeerskundig advies. Bovendien deed de wethouder de toezegging dat de verkeersveiligheid op de Sportlaan ter hoogte van Cassandrahof en Optimist in de nieuwe situatie de volle aandacht heeft.

Desondanks blijft het altijd een dilemma. Een andere ontsluitingsweg was prettig geweest voor de bewoners van het Cassandrahof en had de Sportlaan niet verder belast, maar de bouw van nieuwe woningen in Landsmeer is hard nodig. Wij hebben daarom ingestemd met het plan en ervoor gepleit dat er nu vaart gemaakt gaat worden met de bouw van 32 woningen voor Landsmeerders, geheel in lijn met de Woonvisie.

Gelukkig was de meerderheid van de raad dat helemaal met ons eens.