Algemene Beschouwingen VVD bij Perspectiefnota 2017

Algemene Beschouwingen VVD bij Perspectiefnota 2017

 

De VVD bedankt het College en de afdeling Financiën voor het opstellen van de Perspectiefnota 2017 – hij wordt elk jaar leesbaarder!

 

De Perspectiefnota gaat over het laatste volledige jaar van dit College en van deze raad. De VVD bekruipt het gevoel dat de ambitie, die vorig jaar nog ‘bruisend’ genoemd werd, tanende is. De huidige voorstellen zijn prima, maar vooral noodzakelijk of onvermijdelijk. Misschien hoort het er een beetje bij, halverwege de rit, maar wat ons betreft had het wat beleidsrijker gekund. Zéker gezien de sterk verbeterde financiële uitgangspositie.

 

Een overkoepelend thema voor de VVD is: versnellen. Niet in het zicht van de finish inhouden, maar er juist nu vol voor blijven gaan – zowel bij projecten op gebied van Ruimtelijke Ordening, als bij het opstellen van een ambitieuze duurzaamheidsagenda of het doorontwikkelen van Recreatie en Toerisme. Projecten kunnen versneld opgepakt worden. Daar zijn wél menskracht en middelen voor nodig.

 

De VVD komt daarom vandaag zelf met verschillende voorstellen die kleur kunnen geven aan de plannen. Wij zetten in op:

 

1. Verlaging van de lasten voor inwoners, bedrijven en verenigingen;

2. Verder investeren in de jeugd en in veiligheid; en op

3. Duurzaamheid.

 

De Perspectiefnota bevat diverse voorstellen die oorspronkelijk geparkeerd waren in afwachting van de meicirculaire. De effecten van die circulaire zijn inmiddels bekend en er ligt een goed voorstel ter dekking van de voorgenomen uitgaven. Zoals gezegd: het zijn allemaal even onvermijdelijke als noodzakelijke voorstellen.

 

Een aantal voor de VVD belangrijke punten nemen we nader onder de loep:

·      Met het vaststellen van een nieuw subsidiebeleidskader is een belangrijk speerpunt van de VVD gerealiseerd.

·      Er wordt ingezet op preventief jeugdbeleid. De daad moet bij het woord gevoegd worden om de Landsmeerse jeugd in een goede uitgangspositie te brengen: praten mét en niet alleen óver kinderen en jongeren. Het gezamenlijk met CDA en D66 genomen initiatief voor een kindergemeenteraad is hier een voorbeeld van. Vandaag vraagt de VVD opnieuw aandacht voor versnelde aanpak van speelplaatsen in Landsmeer. Eén van de topprioriteiten!

·      Het is prettig wonen in Landsmeer; we zijn weer een plaats gestegen in het Elsevieroverzicht. Bij een prettige leefomgeving hoort nadrukkelijk ook veiligheid. De VVD gaat ervan uit dat het project verkeersveiligheid snel zichtbaar resultaat gaat opleveren en dat verkeersveiligheid geborgd is bij het opstellen van de mobiliteitsvisie. Wij roepen het College op om iets te doen aan de veiligheid in het Sportpark en reiken middelen aan om alternatieven voor het openhouden van de brandweerpost in Den Ilp te onderzoeken.

·      Vanaf het begin van deze raadsperiode vroeg de VVD aandacht voor de verdiencapaciteit, voor de economie van Landsmeer. Dat heeft effect gehad. Goed dat er nu structureel geïnvesteerd wordt in formatie en extra middelen. Om Landsmeer optimaal te laten profiteren van de ontwikkeling van toerisme, komt de VVD vandaag met een voorstel voor een nieuwe manier van heffen van toeristenbelasting.

·      Een budget reserveren voor het stimuleren van nieuwe initiatieven vindt de VVD een goed voorstel. Wij willen dit geld vooral gebruiken om versneld dossiers op te pakken. Wel zullen we duidelijke kaders stellen in de aanloop naar de begroting bij deze pot geld. We denken in eerste instantie aan initiatieven op gebied van EZ/R&T, maar wellicht ook duurzaamheid.

·      De VVD vindt, gesteund door D66, dat er een ambitieuze duurzaamheidsagenda gemaakt moet worden. Een duurzaamheidsagenda creëert kansen voor een groene gemeente als Landsmeer. Hiervoor is menskracht nodig, waarvoor we eenmalig geld vragen. Net zoals we deden in 2015 en 2016 voor een beleidsmedewerker Economische Zaken. Het uitstellen van maatregelen vinden wij geen goede zaak: het wagenpark moeten we wél duurzaam vervangen, gebouwen ook!

 

De gemeente Landsmeer staat er dit jaar aanzienlijk beter voor dan vorig jaar. De structurele ontwikkeling van de meerjarenraming laat een positief saldo zien. Belangrijker: alle financiële indicatoren staan op felgroen.

 

Opvallend is dat de reserves van de gemeente enorm gestegen zijn, van 3.2 miljoen euro naar een totaal van 7.1 miljoen euro. Een buffer van bijna 30%! Het geld klotst als het ware tegen de plinten op. Is dat de bedoeling ?

 

Inwoners, bedrijven en verenigingen moeten meeprofiteren van deze rooskleurige financiële situatie. De VVD stelt daarom voor om de OZB te verlágen. Niet 2% erbij, maar 2% eraf. Ook vragen we het College de mogelijkheid te onderzoeken om startende bedrijven een gereduceerd OZB-tarief te berekenen. En tot slot stellen we voor om de OZB voor sport- en cultuurverenigingen met een eigen accommodatie helemaal af te schaffen.

 

De accenten die de VVD aan wil brengen, geven kleur aan de gemeente en haar inwoners.

 

 

 7-juli-2016

Fractie VVD Landsmeer: Niels Bonenkamp, Marc de Jong, Anneriek Verhoef