Vluchtelingen op boot in Landsmeer slecht idee

Maar is het verplaatsen van de huisvesting, door het verplaatsen van de boot naar een andere aanlegplaats, niet hetzelfde als slepen met vluchtelingen? En waarom zo ver weg gestopt? Laten we meteen duidelijk zijn: VVD Landsmeer vindt het een slecht idee om een hotelboot voor vluchtelingen in het Noordhollands Kanaal te leggen. Een korte toelichting.

 

De crisisopvang in Landsmeer in de sporthal ICL in oktober 2015 is inderdaad goed verlopen. Enorm veel mensen hebben zich ingespannen om de opvang tot een succes te maken. Het heeft mensen bij elkaar gebracht en geleid tot toenemend begrip voor de problematiek van de mensen uit Syrië en Irak die op de vlucht zijn. Feiten en fictie zijn van elkaar gescheiden. Er is zelfs een warme band ontstaan tussen verschillende vluchtelingen en een aantal inwoners van Landsmeer.

 

De beslissing van de burgemeester om gehoor te geven aan de oproep om een crisisopvanglocatie beschikbaar te stellen in Landsmeer was weloverwogen en gebaseerd op een gevoel dat het noodzakelijk was om íets te doen. De beslissing is totstandgekomen na een goede voorbereiding en na uitgebreide ruggespraak met raad, inwoners en regio. Er is doelbewust gezocht naar zoveel mogelijk draagvlak onder de Landsmeerse bevolking. De juiste route is gevolgd.

 

Hoe anders is het huidige pleidooi om een driesterrenhotelboot in het Noordhollands Kanaal te leggen als vorm van (tijdelijke) noodopvang voor vluchtelingen. Is hier wel draagvlak voor? Crisisopvang van één week is totaal anders dan noodopvang of reguliere opvang. Bij noodopvang gaat het in het algemeen over opvang voor de duur van 6 tot 12 maanden aan +/- 300 of meer asielzoekers. Veelal gebeurt dit in hallen, paviljoens of leegstaande kantoorpanden die voor de gelegenheid zijn omgebouwd. Kan het wel? In Landsmeer zijn dergelijke faciliteiten niet voorhanden en de schaal van de gemeente laat zich slecht combineren met een relatief grote opvanglocatie. Voldoende voorzieningen, niet alleen op gebied van zorg, maar ook dagbesteding, zijn er immers niet. Zijn de scholen toegerust om de kinderen op te nemen? Wat heeft Landsmeer de vluchtelingen op korte of middellange termijn te bieden, behalve onderdak?


VVD vindt:

·       Als je vluchtelingen voor langere tijd wilt opnemen, moet dat gebeuren op een plek waar overzicht en toezicht te houden zijn. Dat is niet mogelijk op een plek (ver) weg, en al helemaal niet op de voorgestelde plek aan het kanaal.

·       Vluchtelingen huisvesten op het water is mogelijk gevaarlijk. De meeste vluchtelingen en zeker de kinderen, kunnen niet zwemmen.

·       Vluchtelingen kunnen alleen worden opgevangen als de nodige voorzieningen in de buurt (te realiseren) zijn.

·       Waar vluchtelingen ook geplaatst worden, noodhulp bij calamiteiten moet te allen tijde mogelijk zijn; hulpdiensten hebben nu al moeite om op tijd bij plekken langs het Noordhollands Kanaal te zijn.


Voorop staat dat voor het tijdelijk huisvesten van vluchtelingen in onze gemeente draagvlak moet zijn binnen de gemeenschap, voordat daartoe besloten wordt. Ondertussen zou de gemeente er beter aan doen zich te focussen op het versneld plaatsen van statushouders, dan mogelijkheden onderzoeken die niet realistisch zijn.