Woonvisie en bouwen in het Landsmeerderveld

Woonvisie en bouwen in het Landsmeerderveld

 

Op 17 maart jl. is in een Beeld- en Oordeelsvormende sessie van de Raad gesproken over de nieuwe Woonvisie  (Goed wonen in Landmeer 2016-2024).

De VVD heeft daar geconstateerd dat er nog veel moet gebeuren op woongebied tot 2030.

Uit deze concept Woonvisie is gebleken dat de voorraad sociale huurwoningen momenteel voldoende is voor de doelgroep (blz. 11).

Het grote probleem is echter dat deze woningen niet op tijd beschikbaar komen voor de  mensen die ze echt nodig hebben; de doorstroming stagneert. De dynamiek op de woningmarkt moet bevorderd worden, zodat senioren, jonge startende gezinnen en jongeren kunnen worden gehuisvest in betaalbare woningen. Daarom pleiten wij voor:

·        Bijbouwen van vrije sector huurwoningen (tussen 700 en 1000 euro)

·        Bijbouwen van goedkope koopwoningen

·        Goede afspraken met de woningcorporaties over huurbeleid

·        Andere vormen van wonen (flexibel, tijdelijke bewoning, tijdelijke bouw, splitsing e.d.)

Tot aan 2030 verwacht de gemeente  400 extra woningen nodig te hebben. 126 daarvan worden al gebouwd (Luyendijk-Zuid en Noordblok Breekoever). Voor de ongeveer 275 resterende woningen zijn inmiddels vier inbreilocaties genoemd, die eigendom zijn van private partijen. Hierop kunnen onmogelijk al de gewenste 275 woningen worden gebouwd.

Daarom moet gezocht worden naar creatieve oplossingen. De meest voor de hand liggende oplossing is de verplaatsing van het ICL, zodat op die plek (midden in het centrum)  meer seniorenwoningen gebouwd kunnen worden, die aansluiten bij de Nieuwe Keern. Als de activiteiten van het Dienstencentrum dan ook in dat gebied kunnen worden ondergebracht, ontstaat er weer op een andere mooie plek in het centrum een mogelijkheid tot bouw voor senioren of gevorderde gezinnen.

Een alternatieve plek voor het ICL zou het sportpark kunnen zijn, maar ook bij de afrit van de A10, of op het bedrijventerrein aan de Scheepsbouwersweg  zijn mogelijkheden voor een sporthal.

En zou het niet mogelijk zijn om in het gebied tussen het wijkpark en de IJdoornlaan (experimentele) woonvormen te creëren voor jongeren, zzp’ers (wonen/werken), statushouders en starters?

Er zou een mooie entree van Landsmeer gecreëerd kunnen worden, met een  (multifunctioneel) sportcentrum, duurzaam verantwoorde woningbouw en wellicht een oplaadstation. Op die manier combineren we recreatie en toerisme met economie en duurzaamheid.

Wij hopen door de discussie op gang te brengen, dat er meer creatieve ideeën bij de Landsmeerse bevolking ontstaan, die aanleiding geven om ook na te denken en met elkaar in gesprek te gaan over (bouw)locaties op alternatieve plekken.

Want om in 2030 voldoende woningen beschikbaar te hebben in Landsmeer zullen NU goede plannen in gang moeten worden gezet.